AUTOR

    Miroslav Kusmuk rođen je 29. jula 1970. godine u Sarajevu. Rodni grad napušta 1992. godine i od tada živi i stvara u Inđiji.
Po mišljenju mnogih renomiranih književnih kritičara u Srbiji i Republici Srpskoj, proza Miroslava Kusmuka podsjeća na stranice starih srpskih pripovjedača, realista (Lazarević, Glišić, Veselinović, P. M. Adamov). 
Miroslav Kusmuk je 2008. godine objavio svoj prvi roman ''Vuk", kojim je hrabro zakoračio u svijet pisane riječi. Ovaj roman je nagrađen na konkursu Savjeta za kulturu Skupštine grada Banja Luka. ''Vuk'' nije bio samo posrećena prvina i to ubrzo doznajemo izdavanjem sledećeg romana ''Pričaj mi, Lazare''.

Roman ''Pričaj mi, Lazare" potvrdio je Kusmukov veoma specifičan pripovjedački otisak. Jednostavnost kazivanja kojim je satkano Kusmukovo pripovijedanje, su ono po čemu čitalačka publika može sa lakoćom da ga prepozna. Roman ''Pričaj mi, Lazare" nagrađen je na konkursu Savjeta za kulturu Skupštine grada Banja Luka 2010. godine, i ušao je u širi izbor za dodjelu prestižne ''Nin"- ove nagrade.

Treća knjiga Miroslava Kusmuka ''Oluja", pripovjedačka je zbirka za ''malu i veliku'' djecu. Pisac nas pričama iz ove zbirke ''uvlači'' u čarobni svijet, u kojem je teško razdijeliti zbilju od mašte. Kusmuk zna kako da oživi sjećanja, i da u čitaocu probudi usnule emocije. Umijeće pripovijedanja najbolje se vidi u pisanju kraćih formi. Kusmuk zbirkom ''Oluja'' potvrđuje da uspješno vlada svim formama proznog pisanja. 
Roman ''Bijeli šal'' je Kusmukov treći roman, a njegova četvrta knjiga. Kusmuk u ovom romanu ''slavi” i onaj kišovski princip pisanja, potvrđujući, da su umjetničke istine ''istinitije'' od onih ''pravih istina'' koje kreira život. Autor nastoji da projasni život kroz prizmu umjetničkog, literarnog čina.

Pripovjedačka zbirka ''Ispovijest'' je knjiga koja Vas neće ostaviti ravnodušnima. Miroslav Kusmuk nas navodi da se zapitamo: ''Da li je ono što je u knjizi napisao istina?''. Priče se tematski razlikuju, ali prosto se nadovezuju jedna na drugu i čine da zbirka ''Ispovijest'' izgleda kao cjelina. Kusmuk živi sa onim što piše. Najbolja potvrda za ove riječi su njegove knjige. Za pripovjedačku zbirku ''Ispovijest'' dodijeljena mu je visoko internacionalno priznanje Akademije ''Ivo Andrić'' za 2017. godinu. 
Nova Kusmukova knjiga, ''Polje vetrova'' pripovjedačka je zbirka. O tome, koliko je pisac ostao dosljedan pripovjedačkom načinu kazivanja sud će donijeti vrijeme.
Miroslav Kusmuk prozu je objavljivao u štampanim i elektronskim književnim časopisima. Navedene knjige su štampane u više izdanja. Član je UKS od 2011. godine.